Vastuullisuus

Miksi olemme olemassa?

Nakunako syntyi halusta rakentaa liiketoimintaa, joka tarjoaa ratkaisuja lapsiperheiden arkipäiväisiin ongelmiin mahdollisimman kestävällä tavalla. Lähdimme kehittämään ajatusta lastenvaatevuokraamosta, joka mahdollistaisi vaatteiden kierrättämisen lapselta toiselle niin, että lapsella olisi aina sopivan kokoista puettavaa. Tästä ajatuksesta on peräisin myös yrityksemme nimi nakunako — eiväthän lapset nakunakaan voi kulkea.

Vaateteollisuuden on yksinään arvioitu tuottavan 810% maailmanlaajuisista hiilidioksidipäästöistä ja olevan vuosittain vastuussa oli 92 miljoonasta tonnista tekstiilijätettä. Kasvavien ympäristövaikutusten syynä on pidetty vaatteiden kuluttamisen ja tuotannon määrän huomattavaa lisääntymistä.* Nakunakon tavoitteena on pidentää lastenvaatteiden käyttöikää, edistää vaatteiden kiertoa lapselta toiselle ja vähentää tarvetta uusien vaatteiden tuottamiselle.

Tuotannon määrän vähentäminen on tällä hetkellä paras keino ohjata tekstiiliteollisuutta kohti kestävämpiä käytänteitä.** Käyttämällä vaatteita tuplasti pidempään voitaisiin lähes puolittaa suomalaisen tekstiili- ja muotialan päästöt.*** Erityisesti pienten lasten kohdalla samojen vaatteiden käyttö yhdellä lapsella vuosien ajan ei kuitenkaan ole toimiva vaihtoehto, sillä lapset kasvavat nopeaan tahtiin. Tämän takia on tärkeä huolehtia siitä, että lastenvaatteet kiertävät mahdollisimman tehokkaasti lapselta toiselle. Uskomme vakaasti, että lastenvaatteiden vuokraaminen voi toimia yhtenä askeleena kohti lastenvaatteiden tehokkaampaa kiertotaloutta. Tämän takia me olemme olemassa. 

 

Vuokraamisen ympäristövaikutukset

Vuokraamalla lastenvaatteita voimme pidentää niiden käyttöikää ja vähentää tarvetta valmistaa uusia vaatteita. Huolella toteutettuna uusien vaatteiden vuokrauksen ilmastoa lämmittävät vaikutukset voidaan saada tasolle, jossa se on:

1. Parempi vaihtoehto kuin esimerkiksi uusien kuitujen valmistaminen kierrätetystä materiaalista.
2. Samalla tasolla käytettyjen vaatteiden ostamisen kanssa.

Olemme halunneet huomioida mahdollisimman tarkasti sen, etteivät vaatevuokrauksen seurauksena syntyneiden kuljetuskustannuksien ilmastoa lämmittävät vaikutukset syö vaatteiden pidentyneessä käyttöiässä saavutettuja hyötyjä.** Tämän takia emme esimerkiksi lähetä kuukausijäsenille uutta vaateboksia automaattisesti joka kuukausi, vaan uusi boksi lähetetään tarpeen mukaan lapsen kasvaessa seuraavaan vaatekokoon tai vuodenajan vaihtuessa. Vaatteiden kuljetuksesta aiheutuneiden päästöjen minimointiin on pyritty myös sillä, että vanha vaateboksi palautetaan uuden noudon yhteydessä. Kaikki lähetykset kulkevat Suomen sisäisesti ilman lentorahtia joko 100% hiilineutraalin Posti Green -palvelun tai Matkahuollon 100% hiilineutraalien pakettikuljetusten kautta.

 

Miten kestävyys on huomioitu vaatteiden kertavuokrauksessa?

Otamme valikoimiimme vain laadukkaita, kestäviä ja ajattomia vaatteita, jotka on valmistettu lasten käyttöä kestävistä materiaaleista. Laadukkaiden tuotteiden avulla voimme näin pidentää vaatteiden käyttöikää ja pienentää edelleen toimintamme ilmastoa lämmittävää vaikutusta.** Kaikki valikoimamme kertavuokrattavat vaatteet ovat Suomessa valmistettuja. Meille on tärkeää, että uutena hankkimamme tuotteet on valmistettu mahdollisimman lähellä ja vastuullisesti.

 

Miten kestävyys on huomioitu kuukausijäsenyydessä?

Erilaisista vaatteiden omistamismalleista pienimmät ilmastoa lämmittävät vaikutukset ovat omassa vaatekaapissa jo olevien vaatteiden käyttämisen lisäksi vaatteiden ostamisella käytettynä.** Tästä syystä kaikki kuukausijäsenyyden kautta vuokrattavat vaatteemme ovat second hand -vaatteita. Perinteisen vaatevuokraamon sijaan liiketoimintamallimme on yhdistelmä perinteistä vaatevuokraamoa ja second hand -vaatteiden välittämistä, sillä yhdistämällä näitä kahta uskomme voivamme pukea lapset mahdollisimman pienin ympäristövaikutuksin. Kun edellinen käyttäjä kasvaa pois vaatekoosta, me pesemme, huollamme ja tarvittaessa korjaamme vaatteet, jonka jälkeen lähetämme ne uudelle käyttäjälle. Perinteiseen lastenvaatteiden second hand -kauppaan verrattuna toimintamme etuna on se, että vaatteet kuljetetaan keskitetysti niitä tarvitsevalle. Tällöin käyttökelpoisia vaatteita ei päädy jätteeksi eikä kuljetukseen liittyviä päästöjä synny yksittäisten vaatteiden kuljettamisesta uudelle käyttäjälle.

Kiitos kun olet mukana mullistamassa tapaa kuluttaa lastenvaatteita!

Olemme koonneet alle lisää vastauksia erilaisiin vastuullisuuteen liittyviin kysymyksiin. Jos jokin jäi vielä mietityttämään, voit myös olla meihin suoraan yhteydessä — autamme mielellämme!

Lähteet:

Niinimäki, K., Peters, G., Dahlbo, H. et al. The environmental price of fast fashion. Nat Rev Earth Environ 1, 189–200 (2020). https://doi.org/10.1038/s43017-020-0039-9

**Jarkko Levänen et al 2021 Environ. Res. Lett. 16 054069

*** Suomen Tekstiili & Muoti ry (2021): Suomalaisen tekstiili- ja muotialan globaalit ilmastovaikutukset.

Kysymyksiä vastuullisuudesta

Miksi lastenvaatteiden vuokraaminen on ympäristölle parempi vaihtoehto kuin niiden ostaminen uutena?

Vuokraamalla lastenvaatteita edistät vaatteiden mahdollisimman pitkää käyttöikää ja tehokasta kiertoa lapselta toiselle. Vuokraamalla tarvitsemasi tuotteen uuden ostamisen sijaan, voimme yhdessä vähentää tarvetta uusien vaatteiden tuottamiselle. Tuotannon määrän vähentäminen on puolestaan avainasemassa tekstiiliteollisuuden ohjaamisessa kohti kestävämpiä käytänteitä.

Tavoitteenamme on huolehtia siitä, että jokainen vaatteistamme kiertäisi mahdollisimman pitkään alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan. Olemme myös sitoutuneet huolehtimaan siitä, että kun vaatteita ei voida enää korjata, niitä käytetään niiden materiaalin kunnon mukaan uusien tuotteiden raaka-aineiksi tai ne kierrätetään asianmukaisesti jätteeksi päätymisen sijaan.

Miksi vuokraisin lastenvaatteita kun voin ostaa ne käytettynä?

Vaikka lastenvaatteiden ostaminen käytettynä on toki järkevä keino vähentää tarvetta uuden tuottamiselle, vie lapsen kasvaessa jatkuva isompien vaatteiden etsiminen, ostaminen ja pieneksi jääneiden vaatteiden eteenpäin myyminen usein paljon aikaa ja vaivaa. Vuokraamalla lastenvaatteet voit sen sijaan keskittyä arjesta nauttimiseen - me huolehdimme siitä, että lapsellasi on aina tarpeita vastaavaa ja oikean kokoista puettavaa. Kuukausijäsenenä pääset siis käsiksi valmiiksi sinulle koottuun valikoimaan second hand -lastenvaatteita ja säästät näin omaa aikaasi.

Miten vaatteet toimitetaan? Onko vaatteiden jatkuva postittaminen ympäristöystävällistä?

Vaatteiden vuokraamiseen liittyvien kuljetuspäästöjen minimointi on meille ensiarvoisen tärkeää sen varmistamiseksi, etteivät vaatevuokrauksen seurauksena syntyneiden kuljetuskustannuksien kasvihuonepäästöt syö vaatteiden pidentyneessä käyttöiässä saavutettuja hyötyjä. Kuljetuspäästöjen minimointiin pyrimme esimerkiksi sillä, että emme lähetä kuukausijäsenille uutta vaateboksia automaattisesti joka kuukausi, vaan uusi boksi lähetetään tarpeen mukaan lapsen kasvaessa seuraavaan vaatekokoon tai vuodenajan vaihtuessa. Vaatteiden kuljetuksesta aiheutuneiden päästöjen minimointiin on pyritty myös sillä, että vanha vaateboksi palautetaan uuden noudon yhteydessä.

Kaikki lähetykset kulkevat Suomen sisäisesti ilman lentorahtia joko 100% hiilineutraalin Posti Green-palvelun tai Matkahuollon 100% hiilineutraalien pakettikuljetusten kautta.

Miten vaatteet puhdistetaan vuokrauksen jälkeen?

Tarkistamme, pesemme ja höyrytämme vaatteet itse jokaisen käyttökerran jälkeen, jotta voimme varmistua siitä, että vaate saapuu seuraavalle vuokraajalle puhtaana ja siistinä. Mahdolliset pienet käytön jäljet korjaamme työhuoneellamme.

Tiedämme, että tahrat ja elämän jäljet kuuluvat asiaan lasten kanssa. Tämän takia olemme valinneet valikoimiimme vain vaatteita, jotka kestävät vesipesua. Tällä tavalla saamme pidettyä pesuprosessimme vaikutuksen ilmastoon mahdollisimman pienenä, sillä vaatteiden puhdistaminen ei vaadi kemiallisessa pesussa käytettäviä kemikaaleja. Vaatteet pestään toimestamme myös aina täysinä koneellisina.

Vaatteiden pesussa käytämme Erisanin valmistamaa biohajoavaa hajusteetonta pyykinpesunestettä. Tuote ei sisällä hajusteita, valkaisuaineita, zeoliittia, fosfaattia eikä fosfonaattia. Huuhteluaineena käytämme hajustamatonta etikkaa. Vaikeiden tahrojen puhdistamiseen käytämme mm. sappisaippuaa.

Mistä vuokrattavat tuotteet ovat peräisin?

Kuukausijäsenyyden kautta vuokrattava valikoimamme sisältää satoja hyväkuntoisia ja huolella valittuja second hand -löytöjä. Vaatteet ovat peräisin suomalaisista second hand -lastenvaatteita myyvistä liikkeistä ja toisilta kuluttajilta. Pyrimme ostamaan tuotteita keskitetysti kerralla isompia määriä, jotta tuotteiden hankinnasta aiheutuvat kuljetuspäästöt voidaan pitää mahdollisimman pienenä. Tulevaisuudessa tavoitteenamme on kehittää yhteistyömuotoja muiden toimijoiden kanssa, jotta tuotteita voitaisiin hankkia valikoimaamme vielä keskitetymmin ja tuotteiden hankinnasta sekä kuljetuksesta aiheutuvat päästöt minimoiden.

Kaikki valikoimamme kertavuokrattavat vaatteet ovat Suomessa valmistettuja. Otamme valikoimiimme vain laadukkaita, kestäviä ja ajattomia vaatteita, jotka on valmistettu lasten käyttöä kestävistä materiaaleista. 

Mitä tapahtuu vaatteille, joissa on tahroja / kulumia?

Meille on yrityksenä tärkeää huolehtia siitä, että mitään käyttökelpoista materiaalia ei päädy jätteeksi. Olemmekin sitoutuneet huolehtimaan siitä, että kun vaatteita ei voida enää korjata alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa sopivaksi, niitä käytetään niiden materiaalin kunnon mukaan uusien tuotteiden raaka-aineiksi tai ne kierrätetään asianmukaisesti jätteeksi päätymisen sijaan. 

Olemme tällä hetkellä pilotoimassa Suomessa täysin uudenlaista palvelua, joten dataa vuokrauksen yhteydessä syntyvien vaurioiden yleisyydestä tai muodosta ei vielä ole. Tarkoituksenamme onkin pilotoinnin yhteydessä kehittää uudenlaisia ratkaisuja siihen, miten vaatteiden materiaalia voitaisiin hyödyntää mahdollisimman tehokkaasti silloinkin, kun vaate ei enää ole korjattavissa alkuperäiseen käyttötarkoitukseensa sopivaksi.

Vuokrauksessa vaurioituneiden vaatteiden kanssa toimimme seuraavasti:

1. Korjauskelvolliset vaatteet korjataan työhuoneellamme, jonka jälkeen tuotteet ovat jälleen valmiita jatkamaan matkaansa osana vuokrausvalikoimaamme.

2. Keräämme keskitetysti talteen korjauskelvottomat, mutta materiaalinsa puolesta yhä hyväkuntoiset tuotteet. Näitä tuotteita on suunnitelmissa käyttää uusien tuotteiden raaka-aineena. Tästä tiedotamme lisää sitä mukaa, kun pilotoinnin myötä selkeytyy näiden materiaalien laatu ja määrä.

3. Korjauskelvottomat ja materiaaliltaan kuluneet vaatteet kierrätetään asianmukaisesti poistotekstiilin keräykseen.

×